top of page

news

17 December 2022 om 20.45 uur

Filmhuis Den Haag

'Intuition, Zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktivteit' is te zien op filmfestival Roots. Iedereen is welkom op dit gratis toegankelijk filmfeest waar Haags talent gevierd wordt, waar makers elkaar ontmoeten en met het publiek in gesprek kunnen gaan.

Intuition te zien op filmfestival Roots

Cleveringabijeenkomsten 2022

26 November 2022 

Op 50 locaties over de hele wereld

Vereerd dat ik voor de zesde maal de introductiefilm mag leveren aan de Cleveringabijeenkomsten, georganiseerd door het Leids Universiteitsfonds.
Ieder jaar wordt in november van Mexico-Stad tot Jakarta en natuurlijk ook in Leiden stil gestaan bij de moedige protestrede van Rudolf Cleveringa. Hij kwam op 26 november 1940 met een historische rede in opstand toen de Duitse bezetter opdroeg om alle docenten van de Universiteit Leiden van Joodse komaf te ontslaan.

Curating Decay in première bij conferentie Disclosing Futures, Rethinking Heritage

3 November 2022

Het Nieuwe Instituut, Rotterdam

De film 'Curating Decay' gaat op 3 november in première tijdens de conferentie Disclosing Futures, Rethinking Heritage in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam. De film maakt deel uit van een tweedaagse conferentie over innovatie in erfgoed.


In de film Curating Decay staat de restauratie van de collectie architectuurtekeningen van Theo Van Doesburg centraal. Vanaf 2019 volgde ik op de voet het werk van papierrestauratoren, kleurspecialisten, lichtexperts, tentoonstellingsmakers, programmeurs en beleidsmakers.

Tijdens het restauratieproces moesten afwegingen worden gemaakt tussen de houdbaarheid, zichtbaarheid en bruikbaarheid van dit kwetsbare materiaal, in de wetenschap dat verval onvermijdelijk is.

Opnames Blauw Goud, Claudy Jongstra

26 Augustus 2022

De Beersche Hoeve, Oost-,West- en Middelbeers

Oogstdag op Odin Boerderij De Beersche Hoeve waar 2.000 m2 aan wede wordt geoogst. De wede wordt met de hand geoogst en vervolgens in grote netten gedaan. De netten met wede worden neergelaten in grote bakken met heet water dat opgewarmd is met een houtoven, vergelijkbaar met theezakjes die ‘trekken’ in de thee. De wede laat dan een donkerblauwe kleurstof los in het water. Kalk en zuurstof worden toegevoegd om dit proces te ondersteunen, waarbij de kleurstof deels in een dikke schuimlaag komt en deels langzaam naar de bodem zakt. 

Het schuim wordt afgeschept en ingedroogd en de kleurstof die naar de bodem gezakt is, wordt eruit gehaald en ingedikt. En dat allemaal op één dag! Daarna moet de verf nog wat verder indrogen en dan is het ‘blauwe goud’ klaar om gebruikt te worden in de kunstwerken van Claudy Jongstra.

Intuition op Omroep West

Ron Fresen (voice-over), Adri Duivesteijn, Marit Geluk

30 Mei 2022

Omroep West, doorlopend te zien.

Op zaterdag 30 mei wordt de film Intuition, Zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit uitgezonden op Omroep West.
Opgegroeid en zich hard gemaakt voor betere leefomstandigheden in de Schilderswijk, weet de Haagse wethouder Adri Duivesteijn het ook niet meer als hij zelf aan de knoppen mag draaien nu hij stadsbestuurder is. In 1984, tien jaar na de Anjerrevolutie, volgt hij zijn intuïtie en reist af naar Porto. Daar ontmoet hij de Portugese architect Alvaro Siza. Onder de indruk van diens Bairro da Bouça, een woonwijk voor lagere inkomens die door middel van inspraak tot stand is gekomen, nodigt Duivesteijn Siza uit om de vastgelopen stadsvernieuwing in de Schilderswijk uit het slop te halen. Het zou het keerpunt worden in zijn denken over stadsvernieuwing en de burger als opdrachtgever.

Presentatie Omgewoelde Aarde

Eva Schreuder, conservator Nicole Roepers, Marit Geluk

12 Mei 2022

Museum De Lakenhal

In opdracht van Museum De Lakenhal ontwierp Eva Schreuder een sieradenlijn, geïnspireerd op het werk van designpionier Christa Ehrlich. Ik volgde Eva tijdens haar ontwerpproces. Christa Ehrlich werd na haar tijd bij de Wiener Werkstätte ontwerper bij De Zilverfabriek Van Kempen en Begeer in Voorschoten. Christa kon opbloeien als kunstenaar omdat haar mannelijke collega's tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front werden geroepen. 

Eva's uitgangspunt werd de klaproos, ook wel bloem van de verbeelding genoemd. De klaproos bloeit op nadat de aarde door loopgraven is omgewoeld. Alle onderdelen van deze o zo kwetsbare, maar tegelijkertijd oersterke bloem vindt Eva prachtig: de steel, de zaaddoos, de hele bloem, alle individuele semi-transparante bloemblaadjes. Ze komen in verschillende vormen terug in de sieradenlijn, die de titel ‘Impressions’ kreeg.

Première Intuition

28 April 2022, 17.00 uur

Filmhuis Den Haag

De eerste opnames van deze film dateren uit 2014. Op donderdag 28 april wordt de film Intuition, Zoektocht naar Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit feestelijk gepresenteerd in het bijzijn van burgemeester Van Zanen. 
Een reconstructie van het intuïtieve moment in 1984 waarop wethouder Adri Duivesteijn de stadsvernieuwing in Den Haag omvormt. Het zou de start zijn van de campagne -Stadsvernieuwing als Kulturele Aktiviteit- waarmee draagvlak onder de bevolking werd gecreëerd.
De avond wordt georganiseerd door het Haags Architecten Cafe, inclusief nagesprek onder leiding van Ivar Lingen met Ron Fresen, politiek verslaggever, Winfred en Annelies Haase, auteurs van de biografie over Adri Duivesteijn ‘Vanzelfsprekend maar niet normaal’ en Francien van Westrenen curator van de tentoonstelling ‘Revolutionary Traces’ bij Stroom Den Haag waarin de kunstenaar Ângela Ferreira de woningbouwprojecten van Álvaro Siza in de Schilderswijk en Bairro de Bouça (Porto) met elkaar verbond. 

Brusseprijs 

22 April 2022, 

Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

De Brusseprijs, de jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt, aanvankelijk eens per twee jaar en sinds 2010 jaarlijks. Aan de prijs is een geldbedrag van € 10.000 verbonden. Ik verzorgde de edits van de 5 genomineerde boeken; Zakenprins, Sanda Dia, De Machine, Gronings Goud en De Doorsons. Op 18 juni wordt de prijswinnaar bekend gemaakt.

Aan Tafel Met... Francine Houben

April 2022

KAF, Schouwburg Almere

Met presentator Tracy Metz in de auto van architect Francine Houben door Almere. Waar zijn de invloeden te vinden waar zij haar stempel op drukte. Een blik op haar werk voor Almere; langs Almere Duin, Nationaal Park Nieuwland, Filmwijk en de mobiliteits-esthetiek van de snelweg A6. De film wordt op 7 april vertoond tijdens de talkshow Aan Tafel Met... een programma van Kunstlinie Almere.
Aan Tafel Met biedt een retrospectief rondom iemand die op het gebied van stedenbouw en architectuur belangrijk is geweest voor Almere. 

Opnames op de meest regenachtige dag van het jaar met Tracy Metz, Francine Houben, Marit Geluk, Odette Breijinck.

April 2022

Groot Auditorium, Universiteit Leiden

De film Aan ons de Vrijheid, die ik in opdracht van de Telders Symposium groep maakte gaat over het gedachtengoed van verzetsstrijder Ben Telders. Willemijn Polders, oud-praeses van het Volkenrechtelijk Dispuut Professor mr B.M. Telders volgt in deze film het leven van Telders en onderzoekt wat burgerlijke moed heden ten dagen betekent. De film opent op 2 april het Telders Symposium in het Groot-Auditorium van de Universiteit Leiden.

Aan ons de Vrijheid, Telders symposium

Tijdens de opnames in de hal van het Gymnasium Haganum met Niels Blokker & Willemijn Polders.

Academische Vaardigheden in beeld

13 December 2021

Studio P.J. Veth gebouw

Voor het Academisch Talencentrum maakte ik vorig jaar in samenwerking met animator Jochem van der Heide de serie Academic Reading & Writing. Nu werken we aan de Nederlandse editie: 17 afleveringen vol met prachtige animaties, gepresenteerd door Anneke van Bergen en Henegouwen en Martin Baasten.

Opnames met Anneke van Bergen en Henegouwen in studio P.J. Veth.

17 November 2021

Van Doesburg huis Meudon, Centre Pompidou

Voor de film Curating Decay waarin ik de restauratie van de architectuurtekeningen van Theo Van Doesburg volg, worden ook opnames gemaakt in Parijs. In het Van Doesburg-huis te Meudon onderzoeken we hoe zijn werk opgeslagen heeft gelegen. In Centre Pompidou spreken we met collega-conservatoren over hoe het best om te gaan met het kwetsbare materiaal.

Opnames Parijs, Het Nieuwe Instituut

Op zoek naar het malaria-vaccin 

8 oktober 2021

Sleuteldragersdiner Leids Universiteit Fonds

Meta Roestenberg, hoogleraar vaccinologie bij het LUMC werkt met haar team hard aan de ontwikkeling van een malaria-vaccin. Ik maakte de fondswervingsfilm voor de campagne van het Leids Universiteit Fonds. Tijdens het jaarlijkse Sleuteldragersdiner kwam de opbrengst van de veiling ten goede aan onderzoek haar onderzoek. Met inzet van nieuwe technologie wil zij de strijd aanbinden met deze ziekte die nog elk jaar het leven van bijna een half miljoen kinderen kost.

bottom of page